Zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Bij het voorbereiden van vragen voor een sollicitatiegesprek denkt de gemiddelde sollicitant aan het beantwoorden van vragen vanuit de werkgever. Minstens zo belangrijk is het zélf stellen van vragen! Maar welke vragen kun je zoal stellen?

De juiste match

Door vragen te stellen toon je oprechte interesse in je gesprekspartner, het bedrijf en de functie. Het laat zien dat je jezelf goed hebt voorbereid en dat je weet waar je het over hebt. Daarnaast zorgt het tijdens het sollicitatiegesprek voor een stukje gelijkwaardigheid tussen jou en je potentiële werkgever. Het sollicitatiegesprek is namelijk zowel voor jou als voor de werkgever belangrijk. De werkgever zoekt een geschikte kandidaat, jij zoekt een uitdagende, leuke baan. Het sollicitatiegesprek heeft als functie om te achterhalen of dit de juiste match is of niet. Het is dus in jouw belang om zelf vragen te stellen! Is er iets onduidelijk over de vacature, ben je benieuwd naar de bedrijfscultuur of ben je misschien nieuwsgierig naar de doorgroeimogelijkheden?

Vragen die je kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek

 • U zei zojuist dat u flexibiliteit erg belangrijk vindt. Wat bedoelt u daar precies mee?
 • Kunt u de bedrijfsstructuur uitleggen?
 • Wat zijn de loopbaanpaden binnen deze afdeling?
 • Welke successen heeft de afdeling de laatste jaren geboekt?
 • Hoe word ik beoordeeld en hoe vaak?
 • Welke vaardigheden zijn, volgens u, noodzakelijk voor iemand om succesvol te zijn in deze functie?
 • Wat vindt u zo leuk aan werken bij dit bedrijf?
 • Wat maakt dit bedrijf anders dan de competitie?

Houd het bij enkele vragen. Probeer daarnaast in te haken op datgene wat de werkgever tijdens het sollicitatiegesprek vertelt. Vraag om verduidelijking, meer uitleg en details. Ter afsluiting van het sollicitatiegesprek is het verstandig om naar de verdere sollicitatieprocedure te vragen. Eventueel kun je vragen of er nog andere kandidaten zijn.

Vragen die je beter niet kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Er zijn ook een aantal vragen die je beter niet kunt stellen. Bijvoorbeeld vragen die betrekking hebben op feiten. Dit zijn zaken die je van tevoren had kunnen uitzoeken, zoals het aantal vestigingen. Ook vragen uit onzekerheid zullen jouw kans op de functie aanzienlijk doen afnemen. Tot slot is het niet gepast om tijdens een eerste sollicitatiegesprek vragen te stellen over salaris en arbeidsvoorwaarden. Dergelijke zaken komen in een eventueel tweede sollicitatiegesprek aan de orde.

 • Wat is de missie van het bedrijf?
 • Hoe groot is de kans dat ik deze functie toegewezen krijg?
 • Welk salaris zal ik verdienen?
presentatie sollicitatiegesprek