Wervende & SEO optimale stage vacatureteksten schrijven
Als organisatie kan je soms moeite hebben met wervende en SEO optimale stage vacatureteksten schrijven, wat het lastiger maakt om goede stagiairs te vinden. Een goede vacatureomschrijving maken kost tijd, maar zorgt er wel voor dat je significant meer (passende) sollicitaties ontvangt. In deze blog delen wij 6 tips die jou helpen om een aansprekende vacaturetekst voor jouw stage te ontwikkelen.
1. Zorg voor een aansprekende vacaturetitel
Het effect van een aansprekende vacaturetitel wordt onderschat. De benaming die het bedrijf intern gebruikt, wordt vaak ook extern als functietitel gebruikt. Echter is het de vraag of dit de student überhaupt iets zegt. Wil je op vacaturebanken én Google gevonden worden, dan is een goede vacaturetitel, passend bij de doelgroep, heel belangrijk. Maar hoe ziet een goede vacaturetitel er dan wel uit? Verwerk deze punten en je zult zien dat het aantal sollicitaties stijgt.
- Benoem de studierichting in de titel. Door de studierichting te benoemen, zorg je direct voor herkenning bij relevante studenten en worden zij getriggerd om verder te lezen.
- Vermeld wat voor type stage het is. Geef in de titel aan dat het om een ‘afstudeerstage’ of ‘meeloopstage’ gaat. Dit geeft een kandidaat direct duidelijkheid en hiermee voorkom je dat er studenten solliciteren die naar een ander type stage op zoek zijn.
- Zorg voor een aansprekende en duidelijke titel. Probeer de student te triggeren om verder te lezen. Noem je bedrijfsnaam en locatie in de titel en voeg werkzaamheden, onderzoek componenten of skills toe. Bijvoorbeeld: Afstudeerstage bedrijfskunde in Weert – marktonderzoek voor nieuwe producten Syntegon, of Meeloopstage werktuigbouwkunde Eindhoven – optimalisatie parameters Bosch security camera’s. Een student krijgt zo een beter beeld van de stageplaats en diens nieuwsgierigheid wordt gewekt om verder te lezen. Let wel op dat je de titel niet te lang maakt, want dan haken studenten sneller af.
2. De beste stagevacatures hebben een wervende intro
De student heeft op basis van de vacaturetitel besloten je stagevacature te openen. Je hebt daarna grofweg 6 seconden om hem of haar te overtuigen verder te lezen. Begin dus niet met een langdradig verhaal over je bedrijf, maar kom direct to-the-point en deel de USP’s van je stage. De eerste alinea moet voor studenten namelijk altijd de volgende vraag beantwoorden: waarom is dit dé stagevacature waarop ik MOET solliciteren? Bovendien gebruiken vacaturebanken en ook Google de intro vaak als beschrijving bij het zoekresultaat, als je dat niet apart instelt. Wees creatief, spreek de student persoonlijk aan en zorg voor een duidelijke omschrijving.
Al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in Campus Recruitment
Benieuwd hoe wij starters, trainees, bijbaanstudenten en/of stagiairs voor jullie weten aan te trekken? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij staan je graag te woord.
Neem contact op3. Zorg voor structuur in de vacaturetekst
De tekst van je stagevacature dient logisch opgebouwd, overzichtelijk en persoonlijk te zijn. Onderstaande punten helpen je daarbij:
- Gebruik kopjes, zoals ‘jouw werkzaamheden/opdracht’, ‘wie wij zoeken’ en ‘wat wij jou bieden’. Geef daarnaast kort aan wat je bedrijf of organisatie doet en met wie de student contact op kan nemen voor vragen of om te solliciteren. Werk met een duidelijk format: door één lijn te trekken in de opbouw en kopjes maak je jouw vacatures herkenbaar voor kandidaten, wat bijzonder belangrijk is als je meerdere stagevacatures beschikbaar hebt.
- Spreek de kandidaat direct aan. Gebruik zoveel mogelijk ‘je’ en spreek vanuit de wij-vorm over je bedrijf. Dit maakt je verhaal persoonlijk en identificeerbaar. Bovendien verlaagt het de drempel tot het leggen van contact.
- Maak gebruik van bulletpoints. Opsommingtekens zorgen voor overzicht. De digitale revolutie heeft ervoor gezorgd dat er oneindig veel informatie beschikbaar is. Met name studenten en starters op de arbeidsmarkt scannen artikelen en vacatures in rap tempo.
- Maak je verhaal niet te lang, want dan haken studenten af. Kom snel to-the-point en zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie in de vacature plaatst. Je wil studenten triggeren om te solliciteren of meer informatie op te vragen.
4. Beschrijf duidelijk de werkzaamheden en/of opdracht van de stage
Het belangrijkste in de keuze van studenten voor een stage is dat de opdracht en/of de werkzaamheden bij hem of haar passen. Studenten willen weten waar ze aan toe zijn en welke taken ze mogen oppakken. Probeer dit zo concreet mogelijk te beschrijven. Maak je verhaal levendig en duidelijk. En pas op voor het gebruik van termen die jullie intern hanteren maar studenten niets zeggen. Daarnaast heb je ook te maken met de eisen van onderwijsinstellingen. Die keuren niet zomaar elke opdracht goed, waardoor een student niet aan de stage mag beginnen. Zorg dus voor een passende beschrijving van de opdracht en benoem uitdagende werkzaamheden die passen bij het studieprofiel dat je zoekt. Studenten zijn hier erg mee bezig en wegen het zwaar mee in hun keuze. Stel jezelf beschikbaar om bij twijfel van de kandidaat te schakelen met hem of haar, of met de stagecommissie van diens onderwijsinstelling.
5. Vermeld in de vacature alleen relevante informatie
Door zo volledig mogelijk te zijn in je informatievoorziening, zorg je ervoor dat je studenten aantrekt die goed bij de stage én bij je bedrijf passen. Je wil namelijk geen tijd besteden aan sollicitaties van kandidaten die komen van een verkeerde opleiding, een ander niveau hebben of die op zoek zijn naar een ander type stage. De volgende informatie mag niet ontbreken in je vacaturetekst:
- Het gevraagde onderwijsniveau van de stagiair;
- Relevante opleidingen die aansluiten op je vacature;
- De duur van de stage;
- De startdatum van de stage;
- De soort stage (meeloopstage, afstudeerstage of anders);
- De stagevergoeding (of een indicatie daarvan);
- Of het een fulltime of parttime stage betreft;
- Vereiste hard- en soft skills (programma- en talenkennis, persoonlijkheid, etc.);
- Wat jullie doen als bedrijf;
- Hoe jullie bedrijfscultuur is;
- Aan welke taken de student mag werken;
- Hoe de afdeling en begeleiding eruit ziet.
6. Gebruik de juiste zoekwoorden in je stagevacature
Bij het schrijven van een goede vacaturetekst en het kiezen van een passende titel, bepaal je eerst welke zoekwoorden van belang zijn. Op welke woorden zoekt de doelgroep die voor jou relevant is? Het woord “elektrotechniek” met een “k” zorgt voor andere resultaten als “electrotechniek” met een “c” of als electrical engineering. Kijk dus eens op Google welke zoekwoorden veel voorkomen, of maak gebruik van de Google Keyword Planner. Kies hieruit de belangrijkste termen en verwerk die in jouw titel en vacaturetekst, maar overdrijf het niet. Je wilt natuurlijk niet dat het gebruik van zoekwoorden ten koste gaat van de leesbaarheid van je stagevacature.
Ons advies is om de voornaamste zoekwoorden voor je vacature te verwerken in onderstaande punten (op je eigen website). Dat heeft het beste effect op de vindbaarheid van jouw stage:
- De vacaturetitel (kop)
- De tussenkopjes (headers, oftewel: h2, h3, h4, maar plaats ze niet in allemaal)
- Het eerste deel van je vacaturetekst
- De url
- De title-tag
- De metatag-description
- Een alt-tag van een afbeelding, als die in je vacature past
Aan de slag met jouw vacaturetekst schrijven
Het gaat tegenwoordig, naast een leuke stage, ook om de vindbaarheid van jouw vacature. Zorg er daarnaast voor dat studenten getriggerd worden jouw stageomschrijving te bekijken, dat ze deze gemakkelijk kunnen scannen en snel begrijpen waarom het interessant is om bij jou stage te komen lopen. Moeite om een goede stage vacaturetekst op te stellen? Download hier onze vacature template! Hulp nodig bij de werving van jouw stagiairs? Neem eens contact met ons op. We helpen je graag!