fbpx
Waarom jong talent aannemen goed is voor jouw organisatie
HomeBlogWaarom jong talent aannemen goed is voor jouw organisatie

Waarom jong talent aannemen goed is voor jouw organisatie

Jong talent aannemen maar twijfel je of dit een goed idee is? Weet je niet welk type student bij jouw behoefte past? Of heb je in het verleden al met studenten gewerkt, maar heb je het gevoel dat je nog niet echt de vruchten hebt kunnen plukken van hun aanwezigheid? Er zijn verschillende manieren waarop jong talent van meerwaarde kan zijn voor een organisatie, maar om er echt profijt van te hebben, zul je het juiste type talent moeten kiezen. In deze blog gaan we in op de verschillende vormen waarin een student een verrijking kan zijn voor jullie organisatie, zodat jij een goede keuze kunt maken en de student aan kunt nemen die het beste past bij jouw behoefte.

Jong talent aannemen: Studenten voor een bijbaan

De meest flexibele vorm voor het werken met studenten, zijn bijbanen. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kan een student werkzaamheden uit handen nemen waar je zelf al lange tijd niet aan toekomt, een tijdelijk verlof opvangen, helpen tijdens piekperiodes of juist die extra handjes bieden bij die grote opdracht die jullie recent binnen hebben gehaald. Of je nu voor enkele uurtjes per week, gedurende een paar maanden of juist voor langere tijd de hulp van een of meerdere studenten nodig hebt, een bijbaan biedt al snel uitkomst.

Het grote voordeel van een bijbaan is de flexibiliteit:

  • Je zit niet aan de eisen van een onderwijsinstelling vast, wat bij een stagiair, deeltijd- of duaal student wel het geval is. Geen zorgen dus over begeleiding, opleidingseisen, bijeenkomsten of een verplichte opdracht, maar alle vrijheid om de student volledig op jouw behoeften in te zetten.
  • Jij kiest de contractvorm en contractduur. Zo kun je ervoor kiezen om zelf studenten (als oproepkracht, voor een specifieke opdracht of misschien wel voor een vaste periode) in dienst te nemen, maar bijvoorbeeld ook werken met een uitzendconstructie, zodat je nog meer vrijheid hebt en niet vast zit aan het werkgeverschap.
  • Je bepaalt zelf wanneer je de student inzet. Overdag, ‘s avonds of misschien wel nachtdiensten, samen met de student (en binnen de ramen van de wet natuurlijk) stel je de werktijden vast, iets dat bij bijvoorbeeld een stage veel beperkter is.

Studenten zijn jong, energiek en willen graag werken. Ze zien het als een groot voordeel dat er met een bijbaan flexibiliteit zit in hun werkuren en -tijden. Bovendien bieden deze werkzaamheden een mooie kans om (relevante) werkervaring op te doen naast hun studie en natuurlijk om wat bij te verdienen. Een win-win situatie voor beide partijen.

Al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in Campus Recruitment

Benieuwd hoe wij starters, trainees, bijbaanstudenten en/of stagiairs voor jullie weten aan te trekken? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Aan de slag met stagiairs en afstudeerders

Tijdens hun hbo studie zijn studenten verplicht om stage te lopen. Ook op universiteiten zie je een groei aan mogelijkheden en wensen van zowel studenten als onderwijsinstellingen op dit vlak. Wanneer je stagiairs in dienst neemt is dit meestal voor 4-6 maanden, waarbij je dient te voldoen aan de eisen die onderwijsinstellingen stellen aan een stage in de vorm van begeleiding, bedrijfsomvang en zwaarte van de werkzaamheden of opdracht. Houd hier rekening mee wanneer je een stageopdracht opstelt. Regulier bestaan er twee verschillende stagevormen:

  • Een stageperiode als praktisch deel van een studie (meestal in het tweede- of derde jaar), ook wel meewerkstage of meeloopstage genoemd. Tijdens de tweede- of derdejaars hbo stage worden er voornamelijk werkzaamheden uitgevoerd om praktijkervaring op te doen. Zo’n student draait fulltime mee op een afdeling.
  • Een stageperiode ter afronding van de studie, ook wel afstudeerstage of afstudeeronderzoek genoemd. Tijdens de afstudeerstage dient een student fulltime een onderzoek uit te voeren ter afronding van diens studie.

In beide gevallen haal je met de juiste begeleiding veel waarde uit de fulltime aanwezigheid, drive en ideeën van dit jonge talent. Lijkt een stagiair voor jou de juiste student om mee te werken en wil je nog wat meer weten over waarom juist een stagiair interessant is om aan te nemen? In deze blog lees je meer over waarom stagiairs een toegevoegde waarde zijn voor jouw organisatie.

Werken met deeltijd- en duaal studenten

Tijdens een deeltijd- of duaal studie volgt een student één of twee dagen in de week een (avond)opleiding en wordt er daarnaast drie tot vier dagen gewerkt bij een bedrijf. Bij een deeltijdstudie hoeft deze baan niet gerelateerd te zijn aan de opleiding, bij een duaal studie is dit wel verplicht en heb je dus ook weer te maken met de regels en eisen die onderwijsinstellingen stellen. Houd dit dus in je achterhoofd wanneer je zoekt naar zo’n type student. Tip: In deze blog lees je meer over het verschil tussen een student van een deeltijd studie en een student van een duaal studie.

Bij beide studie-werkvormen is het gebruikelijk dat je een student voor de volledige (rest)duur van diens studie in dienst neemt, al komen ook kortere contracten van één of twee jaar voor. Vaak wordt bij een duaal studie het collegegeld door de werkgever betaald, je kunt dus zeggen dat de student als het ware met jullie hulp wordt opgeleid. Dat geeft de nodige voordelen, want deze werkstudenten kunnen hun nieuw opgedane kennis direct bij jou in de praktijk toepassen en jij kunt de student kneden naar jullie manier van werken. Een deeltijd- of duaal student is dus een jonge medewerker waar je als bedrijf langere tijd plezier van hebt. Met een frisse blik brengt deze student, die langer blijft dan een stagiair, maar minder kost dan een starter, een directe meerwaarde voor jullie team.

Starters en trainees in dienst nemen

Heb je voor een lange periode behoefte aan nieuw personeel met een uitstekende basiskennis, een drive om zaken voor elkaar te krijgen en de mogelijkheid om door te groeien binnen jullie organisatie? Of wil je de kennis en ervaring van jullie ervaren krachten, die de komende jaren afscheid nemen, borgen met jong talent? Dan kan juist een starter of trainee (0-3 jaar werkervaring) jou uitkomst bieden. Vol energie en met een frisse blik staat een starter of trainee te poppelen om in het werkveld aan de slag te gaan. Dit talent staat aan het begin van diens carrière, is bekend met nieuwe technieken en platformen en is eager om te leren. Een starter of trainee heeft weliswaar minder ervaring dan een medior of senior, maar zit niet vast in routines en is door jullie te kneden. Bovendien staat daar ook een passend salaris tegenover. En zeg nou zelf: een frisse blik op jouw organisatie en werkvormen is zo nu en dan ook niet verkeerd, toch?!

In welke vorm wil jij jong talent aannemen?

Wacht dan niet langer en werf dat jonge talent voor jouw openstaande uitdaging! Zelf, of misschien wel met onze hulp. Ben je er nog niet helemaal uit welke wervingsvorm het beste bij jullie behoefte past of heb je moeite met het vinden van studenten? Student Factor helpt je graag met het aantrekken van dit jonge talent. Lees hier meer over onze dienstverlening.

Campus recruitment werving & selectie