Tips en tricks voor een telefonisch sollicitatie interview

Tips en tricks voor een telefonisch sollicitatie interview

Een telefonisch interview maakt steeds vaker onderdeel uit van de sollicitatieprocedure om aanspraak te maken op een stage of starterfunctie. Telefonische interviews hebben namelijk als groot voordeel dat het tijd, geld en moeite bespaart voor beide partijen. Op basis van het interview wordt een verdere schifting gemaakt. Wat lijkt op een simpel telefoontje kan bepalend zijn voor het verdere verloop van je sollicitatie. Jij wilt graag dit gesprek ‘overleven’. Daarom staan hieronder tips uitgewerkt om het interview tot een goed einde te brengen.

Voorbereiding:

Neem de telefoon altijd netjes op
Een recruiter kan onverwachts bellen. Neem dus altijd beleefd op en zeg je volledige naam wanneer iemand belt met een (voor jou) onbekend nummer. Een eerste indruk maak je namelijk maar 1 keer.

Laat je bellen op een gelegen moment
Het kan zijn dat je de telefoon opneemt terwijl je boodschappen aan het doen bent en in een rumoerige omgeving bent. Geef dan netjes aan dat de persoon nu niet volledig gelegen belt en vraag of je hem of haar later terug mag bellen. Spreek daarbij ook een duidelijke tijd af.

Zorg voor een goed voicemail bericht
Veel voicemailberichten van studenten zijn nog erg studentikoos. Dat maakt geen goede indruk. Dus mocht je niet opnemen dan moet het overgaan op een goed en duidelijk voicemailbericht.

Vraag om een bevestiging per mail
Vraag altijd of de recruiter een bevestiging van de afspraak stuurt als je de telefonische afspraak inplant. Hierdoor kunnen er geen misverstanden bestaan over de tijd en datum.

Bereid je voor op het gesprek
Zorg ervoor dat je de naam van de contactpersoon kent, en dat je jezelf hebt verdiept in het bedrijf en in de functie. Bereid een aantal vragen voor die je tijdens het gesprek kan stellen. Daarnaast is het verstandig om je cv uit te printen, want hier zal je ongetwijfeld vragen over krijgen.

Tijdens het interview:

Zorg dat je op tijd klaar zit
De kans bestaat dat je een aantal minuten eerder gebeld wordt dan verwacht. Door klaar te zitten voor het interview voorkom je dat je jezelf tijdens het gesprek nog moet verplaatsen.

Ga in een rustige ruimte zitten
Zorg dat je het gesprek in een rustige ruimte voert waar het omgevingsgeluid minimaal is. Je kunt je daar het beste concentreren en luisteren. Geef aan bij je huisgenoten dat je niet gestoord wilt worden. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat je vrienden binnen komen vallen tijdens het gesprek.

Luister goed naar de vragen
Je tweede wapen uit je arsenaal is je oor. Luister goed en speel in op wat er gezegd wordt. Het is van belang dat je snel tot de kern van je antwoord komt. Een korte stilte is niet erg, dus denk goed na voordat je met een antwoord komt. Een goede interviewer weet dat je even moet nadenken om de vraag in je op te nemen en met een goed antwoord te komen.

Stel zelf ook vragen
Een interview betekent niet dat de recruiter de vragen stelt en jij de antwoorden geeft. Stel zelf tussendoor ook vragen, zodat het meer een gesprek wordt. Dit maakt het gesprek laagdrempeliger en hierdoor maak je een positievere indruk.

Kom overtuigend over
Kom niet te vertwijfeld over, maar geef zelfverzekerde antwoorden. Zorg dat je vriendelijk en gemotiveerd overkomt en vergeet niet om professioneel te blijven! Zo spreek je bijvoorbeeld uit respect en beleefdheid de interviewer aan met ‘u’ en laat je hem volledig uitspreken. Tijdens het gesprek mag er ook best een keer gelachen worden.

Blijf jezelf
Het is heel belangrijk dat je jezelf blijft. Lieg dus nooit over bepaalde situaties.

Ter afsluiting:

Toon je oprechte interesse in de vacature
Laat aan het einde van het gesprek nogmaals merken dat je nog altijd enthousiast bent over de functie en je graag aan de slag gaat.

Vraag naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure
Hierdoor weet je waar je aan toe bent en wanneer je een reactie kunt verwachten.

Bedank de recruiter voor het gesprek
De recruiter heeft tijd in je geïnvesteerd. Bedank hem voor het fijne gesprek en geef aan dat je uitziet naar zijn reactie.

Met deze adviezen is jouw kans om persoonlijk op gesprek te mogen groter geworden. In geval van afwijzing, niet getreurd! Bedenk voor jezelf wat beter kon en schroom niet om feedback te vragen waarom jij niet op gesprek mag komen. Van je fouten leer je het meest!

solliciteren telefonisch interview