Omgaan met afwijzing tijdens een sollicitatieproces

Omgaan met afwijzing tijdens een sollicitatieproces

Geen reactie op je sollicitatiebrief? Afgewezen zonder een reden? Dat doet pijn. Maar is dat een reden om op de bank te gaan zitten en niks te doen? Nee. Leer van de ervaring, zonder vallen is er ook geen opstaan.

Laat je niet ontmoedigen door een afwijzing. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn, het kan namelijk leiden tot een verbetering van jezelf en je vaardigheden. Je gaat merken dat sollicitatiegesprekken je steeds makkelijker afgaan. De gesprekken lopen steeds vlotter, en het schrijven van sollicitatiebrieven gaat gemakkelijker. Maar om dit te bereiken moet je wel een kritische blik naar jezelf werpen.

Dus hoe maak ik van een afwijzing een positieve ervaring?

Het eerste dat belangrijk is, is dat je de afwijzing niet persoonlijk op moet vatten. De keuze van een werkgever heeft uiteenlopende redenen. Misschien had de andere sollicitant net iets meer ervaring, wellicht was je net te laat met je sollicitatie. Belangrijk voor jezelf is dat je erover praat, iedereen is weleens afgewezen.

In tweede instantie is het fijn om te weten ‘Waarom niet?’. Wat je dan kunt doen is het desbetreffende bedrijf opbellen en vragen om reactie. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe zij het gesprek ervaren hebben, of ze je advies kunnen geven. Bepaal uit deze informatie jouw eigen leerdoelen en probeer daarmee aan de slag te gaan.

En als laatste, ga vooral door met zoeken! Een aantal tips die kunnen helpen zijn:

  • Kijk en solliciteer naar functies waar je echt geïnteresseerd in bent, niet omdat het moet;
  • Ga opzoek naar een functie waar je aan de eisen voldoet;
  • Bel vooraf voor wat informatie zodat je goed voorbereid bent;
  • Neem jezelf heel serieus.

Al lijkt het misschien nu een hele opgave, door te leren en te blijven doen, zal je uiteindelijk je doel bereiken.

Afwijzing solliciteren