Hoe overleef ik mijn eerste stagedag

Hoe overleef ik mijn eerste stagedag

Liggen je kleren al dagen klaar, maar ben je nog steeds niet helemaal zeker van je zaak? Heb je al een lijst met vragen gemaakt van dingen die je graag zou willen weten? Vanuit Student Factor geven we je graag wat tips om jouw eerste stagedag wat relaxter te laten verlopen!

Tip 1: Neem initiatief!

Natuurlijk snappen wij dat stagelopen super spannend is! Er is echter maar één ding belangrijk om van jouw stage een succes te maken: initiatief nemen! Wees dus niet bang om veel vragen te stellen en taken op te pakken. Just do it!

Tip 2: Fouten maken mag!

Alles kan nooit in één keer goed gaan. Wees dus voorbereid op het krijgen van feedback. Zorg er in ieder geval voor dat je de feedback rustig in je opneemt en probeer bij jezelf ten rade te gaan hoe je dit kunt verbeteren. Snap je niet wat ze bedoelen of wil je graag wat meer toelichting, vraag dan om tips en uitleg. En bedenk: iedereen maakt fouten, maar je scoort wel punten als je deze feedback goed op je neemt en er actief mee aan de slag gaat..

Tip 3: Bouw aan je netwerk

Probeer tijdens je stage veel contact te leggen met collega’s (en klanten) . Stel ze vragen over hun werkzaamheden en hoe zij bepaalde dingen binnen de organisatie ervaren. Je leert hier veel van en je ook meteen een zakelijk netwerk op. Deze contacten kunnen na je studie nog wel eens goed van pas komen. Voeg de personen die je gesproken hebt ook direct toe op LinkedIn, zo creëer je een duidelijk voerzicht waar je in je professionele carrière handig gebruik van kunt maken.

Tip 4: Iedereen is zo begonnen!

Een beetje nerveus? Het liefst wil je zeggen van niet, maar hé, het is niet erg om toe te geven dat je best een beetje zenuwachtig bent. Jouw nieuwe collega’s zullen hier alle begrip voor hebben en proberen om jezelf zo snel mogelijk thuis te laten voelen op je nieuwe werkplek. Om je sneller op je gemak te voelen kun je aan collega’s vragen hoe de eerste stagedag was vroeger, of er ook andere stagiaires begonnen zijn en hoe zij hun eerste werkdag bij het bedrijf ervaren hebben. En onthoud: een nieuwe start is voor iedereen spannend, je bent echt de enige niet!

Tip 5: Relax, take it easy!

Van een paar uur college per dag naar fulltime stagelopen is een wereld van verschil. Ga hier vooral niet te luchtig mee om. Het klinkt cool om al je avonden vol te proppen met vrienden, etentjes en sportafspraken, maar dat nieuwe negen tot vijf ritme is echt wel even wennen. Probeer al die leuke dingen gedoseerd te plannen, je wordt elke dag immers gewoon weer fris en fruitig verwacht op je stage. Van sporten krijg je vaak wel weer wel nieuwe energie dus ga af en toe lekker een rondje hardlopen of ontmoet je beste vriendin in de sportschool. Zo ben je er toch even uit maar neem je niet te veel hooi op je vork!

Ga ervoor!

Nu staat niets je meer in de weg om jouw stage goed te beginnen. Ben vooral jezelf en probeer zoveel mogelijk te leren tijdens deze spannende maar oh zo leuke periode tijdens je studietijd. Succes!

stagelopen voorbereiding