fbpx
Het verschil tussen een startersfunctie en een traineeship. Wat is de beste keuze voor jouw organisatie?
HomeBlogHet verschil tussen een startersfunctie en een traineeship. Wat is de beste keuze voor jouw organisatie?

Het verschil tussen een startersfunctie en een traineeship. Wat is de beste keuze voor jouw organisatie?

We willen allemaal passend jong talent aantrekken voor onze organisatie. Maar in welke rol? Traineeships schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond. Toch is dit niet altijd de beste keuze, soms past een startersfunctie beter bij een bedrijf. Dit is sterk afhankelijk van een organisatie, het talent dat gezocht wordt en hetgeen je als bedrijf te bieden hebt. In deze blog leggen we het verschil tussen een traineeship en een startersfunctie uit én zoomen we dieper in op waarom het een beter bij je past dan het ander.

Definitie traineeship
Een traineeship is een junior functie waarbij recent afgestudeerden worden opgeleid voor een specifieke functie of rol. Dit gebeurt meestal door een combinatie van verschillende opdrachten op verschillende afdelingen of bij meerdere aangesloten organisaties. Het is een vastomlijnd programma waarbij werken, ontdekken en leren centraal staan. Door middel van verschillende opdrachten, intensieve coaching en trainingen kan jong talent zich snel ontwikkelen tot een volwaardig professional. Het doel is om na afronding van het traineeship door te stromen naar een vaste functie binnen de (aangesloten) organisatie(s). De lengte van een traineeship varieert van een paar maanden tot een aantal jaar.

Definitie startersfunctie
Een startersfunctie is een junior positie voor iemand met weinig tot geen werkervaring in een bepaald vakgebied. Hierbij wordt over het algemeen de norm van maximaal twee jaar relevante werkervaring aangehouden. Bij een startersfunctie start iemand direct ‘on the job’. Bij veel startersfuncties krijgt jong talent de kans om zich op de werkvloer te ontwikkelen, vaak in een vrije setting door een combinatie van begeleiding, training en simpelweg het opdoen van ervaring. Zo kan een starter doorgroeien naar een medior of senior functie.

Al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in Campus Recruitment

Benieuwd hoe wij starters, trainees, bijbaanstudenten en/of stagiairs voor jullie weten aan te trekken? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Het verschil tussen een traineeship en een startersfunctie

Laten we beginnen met de overeenkomsten tussen beide soorten functies voor jong talent. In beide gevallen wordt gevraagd om recent afgestudeerden (met maximaal twee jaar werkervaring). Beiden bieden talent de kans om zich te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak én beiden zijn gericht op een duurzame werkrelatie waarin het talent langere tijd aan de organisatie(s) verbonden blijft. Een bedrijf investeert immers zowel bij een traineeship als bij een startersfunctie in het jonge talent dat het aanneemt. Maar waarin verschillen een traineeship en startersfunctie dan van elkaar? Onderstaand zetten we de belangrijkste verschillen op een rij.

  • Opleidingsbudget
    Waar er bij startersfuncties trainingen, cursussen en regelmatig ook opleidingsmogelijkheden aangeboden worden, staat dit leer en ontwikkelprogramma voor trainees voorafgaand aan hun start van het traineeship vast. Het is een doordacht en intensief programma dat jong talent binnen korte tijd veel kennis bijbrengt. Vaak is er voor dit programma standaard iedere week of maand een of meerdere dagen ingeroosterd. Ook vinden deze trainingen over het algemeen in groepsverband met collega trainees plaats.
  • Begeleiding
    Trainees worden gekoppeld aan een mentor en/of coach. Dit kan een oud trainee zijn, iemand met senioriteit in de organisatie of juist iemand die meer ondersteunt op persoonlijk vlak. Deze sessies vinden op zeer regelmatige basis, vaak wekelijks, plaats. Natuurlijk is er ook bij startersfuncties begeleiding aanwezig. Echter zit hier (uitzonderingen daargelaten) een minder structureel karakter aan verbonden. Iets dat we bij traineeships wel duidelijk terugzien.
  • Verschillende afgebakende opdrachten
    Traineeships zijn erop gericht om jong talent, binnen relatief korte tijd, veel kennis op te laten doen binnen een specifiek vakgebied. Bijvoorbeeld op het gebied van management, IT, data, beleid of finance. Trainees werken gedurende hun traineeperiode aan verschillende afgebakende opdrachten. Bij een traineeship van twee jaar zie je dat dit vaak opgedeeld is in drie opdrachten van acht maanden. Bij een startersfunctie kan jong talent vaak ook werken aan meerdere taken of projecten, maar is dit minder afgebakend en uitgedacht dan bij een traineeprogramma.
  • Startsalaris
    Gezien je een trainee een flinke waarde aan training en ontwikkeling meegeeft, ligt het salaris in het begin van het traineeship meestal net wat onder dat van een startersfunctie. Echter is het gebruikelijk dat een trainee al tijdens diens traineeship stappen kan maken in salaris op basis van de (snelle) groei die dit jonge talent doormaakt. Onder aan de streep zal, alles meegerekend, een traineeship van een organisatie vaak een wat grotere investering vragen dan een startersfunctie.
  • Doorgroeimogelijkheden
    De doorgroeimogelijkheden tijdens een traineeship zijn vaak beperkt. Natuurlijk ontwikkelt jong talent zich, maar niet direct in carrièreperspectief. Die stap volgt meestal na het traineeship. Bij een startersfunctie zit je natuurlijk niet aan dat traineeprogramma gebonden en zijn de stappen die iemand kan maken vaker afhankelijk van projecten en persoonlijke groei in de beginjaren van iemands functie.

Startersfunctie of traineeship, hoe maak je een goede keuze als bedrijf?

Zoals bovenstaande verschillen duidelijk maken is een traineeship een doordacht en afgebakend programma waarin opleiding en intensieve begeleiding centraal staan. Is jouw organisatie daar (nog) niet aan toe of is jullie uitdaging wat flexibeler qua opzet en ideeën? Dan is een startersfunctie de beste keuze. Jong talent kan zich daar goed in ontwikkelen en je zit als organisatie niet gebonden aan een ontwikkelings- en begeleidingsprogramma dat volledig uitgekristalliseerd is.
Heb je echter wel dat doordachte traineeprogramma te bieden? Schroom dan niet om dit goed te positioneren in de markt en jong talent aan te spreken én te overtuigen om te solliciteren op jullie traineeship. Jij kunt ze met jullie ontwikkelingstraject vervolgens helpen om zich te ontwikkelen tot specialist of bijvoorbeeld manager. Let op: noem jouw vacature niet te snel een traineeship. Wanneer je jong talent een lege huls voorhoudt, zullen zij tijdens het wervingstraject of snel na hun start afhaken. Zonde van jouw energie en vooral ook investering. Kijk daarom kritisch naar jullie uitdaging voor jong talent en maak een weloverwogen keuze: startersfunctie of traineeship. Beiden bieden jou de mogelijkheid om toptalent aan te trekken. Zorg er alleen voor dat je de juiste verwachtingen schept!

Kom je er niet uit? Wij helpen je!

Heb je twijfels hoe je jouw vacature het beste in de markt kunt zetten en welk talent daar bij past? Wij hebben meer dan 10 jaar ervaring in het aantrekken van jong talent voor zowel traineeships als startersfuncties. We kijken dan ook graag samen met jou naar de uitdaging die er ligt, zetten jullie vacature optimaal in de markt én werven passend talent. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Stuur ons een berichtje, tijdens een digitale bak koffie leggen we het je haarfijn uit.

Campus recruitment werving & selectie