Het sollicitatiegesprek: welke vragen kun je verwachten

Het sollicitatiegesprek: welke vragen kun je verwachten

Tijdens het voorbereiden van een sollicitatiegesprek is het belangrijk om stil te staan bij vragen die de werkgever kan stellen. Probeer jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je de vragen zonder aarzelen kunt beantwoorden.

Vragen over jou

Er zijn verschillende onderwerpen waar de werkgever tijdens het sollicitatiegesprek vragen over kan stellen. Om te beginnen zal de werkgever je waarschijnlijk vragen om iets over jezelf te vertellen. ‘Wat zijn je meest sterke en meest zwakke punten?’, ‘Hoe zou je jezelf omschrijven?’ en ‘Wat zijn jouw ambities?’, zijn enkele vragen die je kunt verwachten. Sommige werkgevers stellen daarnaast de meest rare vragen tijdens een sollicitatiegesprek. ‘Hoe zou je jezelf binnen tien seconden verkopen?’ of ‘Hoe zou je de berg Mount Fuji verplaatsen?’. Deze vragen zijn bedoeld om meer over jouw persoonlijkheid te weten te komen. Reageer je bijvoorbeeld met heel nuchtere, creatieve of serieuze antwoorden?

 • Vertel eens iets over jezelf.
 • Wat zijn je sterke punten en wat zijn je zwakke punten?
 • Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?

Motivatie

Het spreekt voor zich dat de werkgever geïnteresseerd is in jouw motivatie. Waarom wil je deze functie zo graag en wat heb je ervoor over? Laat zien dat je oprecht gemotiveerd bent. Bewijs tijdens het sollicitatiegesprek dat de baan bij jou past vanwege jouw persoonlijkheid, interesses en competenties.

 • Wat spreekt je het meest aan in deze functie?
 • Wat verwacht je van een werkgever en wat vind je belangrijk bij een baan?
 • Wat hoop je hier te leren/bereiken?

Sollicitatiebrief en competenties

Daarnaast kunnen er tijdens het sollicitatiegesprek vragen gesteld worden omtrent je sollicitatiebrief en competenties. ‘In je sollicitatiebrief schrijf je dat je klantgericht bent, waaruit blijkt dat?’ is een voorbeeld van een dergelijke vraag. Je potentiële werkgever probeert op deze manier te controleren of datgene wat je in je sollicitatiebrief schrijft werkelijk klopt. Waaruit blijkt dat je zo accuraat, stressbestendig of creatief bent? Het kan namelijk zo zijn dat jij en de werkgever een verschillend idee hebben over de betekenis van deze begrippen.
De STAR-methode is een handig hulpmiddel bij het onderbouwen van je competenties. Wat was de Situatie, wat was jouw Taak hierin, welke Activiteiten heb je toen ondernomen en wat was het uiteindelijke Resultaat?

 • Waaruit blijkt dat je leidinggevende capaciteiten hebt?
 • Hoe ga je om met kritiek?
 • Waarom zouden we jou moeten aannemen?

CV en werkervaring

Ook je CV en werkervaring kunnen voor de werkgever aanleiding geven tot het stellen van vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Bevat je CV hiaten, wees dan voorbereid op vragen hierover. Bereid je ook voor op vragen over je studie, bijbaantje en nevenactiviteiten. Waarom heb je daarvoor gekozen en wat heb je ervan geleerd?

 • Je hebt weinig werkervaring als starter, hoe ga je dat compenseren?
 • Aan wat voor projecten heb je tijdens je studie gewerkt?
 • Wat vind je beroepsmatig je grootste succes?

Ongemakkelijke vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Persoonlijke vragen over je geloof, seksualiteit of thuissituatie hoef je niet te beantwoorden. Vind je het niet prettig om deze vragen te beantwoorden, zeg dan vriendelijk dat de vraag niet relevant is voor het sollicitatiegesprek.

Blijf jezelf

Probeer vragen van de werkgever te beantwoorden op een manier die bij het bedrijf past. Daarbij mag je jezelf best een beetje positiever voordoen als je bent, maar blijf jezelf en lieg niet. Dit heeft de ander namelijk snel genoeg door.

presentatie sollicitatiegesprek