Het sollicitatiegesprek: een goede indruk achterlaten

Het sollicitatiegesprek: een goede indruk achterlaten

De eerste indruk die je tijdens een sollicitatiegesprek bij de werkgever maakt, bepaalt voor een belangrijk deel of je überhaupt een kans hebt om aangenomen te worden. De eerste indruk die je achterlaat, is dus van groot belang.

Waaruit bestaat die eerste indruk op een sollicitatiegesprek?

Goede, stevige handdruk
Een eerste indruk wordt binnen enkele seconden gevormd en deze is evaluatief van aard. Dat betekent dat je ofwel een goede ofwel een slechte indruk achterlaat. Hoe laat je dan een goede indruk achter? Allereerst is het erg belangrijk om je potentiële werkgever een goede, stevige handdruk te geven. Pak hierbij de volledige hand vast, glimlach, maak oogcontact en begroet de ander.

Oogcontact
Het maken van oogcontact is niet alleen belangrijk bij het handen schudden. Ook tijdens de rest van het sollicitatiegesprek is het erg belangrijk om je gesprekspartner in de ogen te kijken, zonder te gaan staren. Het niet maken van oogcontact staat namelijk op nummer 1 in de top 10 meest gemaakte fouten in een sollicitatiegesprek. Maak deze fout niet en durf oogcontact te maken met misschien wel jouw toekomstige werkgever!

Glimlach
Net zoals het maken van oogcontact, is glimlachen niet alleen belangrijk gedurende het handen schudden, maar ook tijdens de rest van het sollicitatiegesprek. Glimlach oprecht, op de juiste momenten en zonder te overdrijven. Het zorgt ervoor dat je vriendelijk en ontspannen overkomt.

Lichaamshouding
Je lichaamshouding is erg bepalend voor de indruk die je bij iemand achterlaat. Probeer een zelfverzekerende, ontspannen houding aan te nemen. Neem bij aanvang van het sollicitatiegesprek een symmetrische houding aan. Recht je rug en ontspan je schouders. Gedurende het gesprek kun je een wat meer asymmetrische houding aannemen.

Kledingkeuze
Je kledingkeuze heeft een belangrijke invloed op de eerste indruk die je bij je potentiële werkgever achterlaat. Kies daarom altijd zorgvuldig je kleding uit voor een sollicitatiegesprek. Deze vertelt namelijk iets over jou. Bovendien zorgt de juiste kleding ervoor dat de ander ervan uitgaat dat je over positieve eigenschappen beschikt. Men is namelijk geneigd om, indien iemand over een positieve eigenschap beschikt, nog méér positieve eigenschappen aan deze persoon toe te schrijven. Het aantrekken van de juiste kleding voor een sollicitatiegesprek kan er dus toe leiden dat de werkgever positieve vooroordelen over jou heeft. Hierdoor zal de werkgever positiever het sollicitatiegesprek in gaan.

Grotere kans
Door bovenstaande tips toe te passen laat je niet alleen zien dat je respect hebt voor je gesprekspartner, je laat er ook mee zien dat je werkelijk geïnteresseerd en gemotiveerd bent. Bovendien zal het je meer zelfvertrouwen geven en zal het sollicitatiegesprek prettiger verlopen, waardoor jouw kans op die felbegeerde functie aanzienlijk toeneemt!

sollicitatiegesprek solliciteren