De meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

De meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Je sollicitatiebrief en cv hebben het bedrijf overtuigd om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek! Als vanzelfsprekend bereid je jezelf goed voor op het gesprek. Met een goede voorbereiding ben je er echter nog niet. Voorkom veelgemaakte fouten tijdens het sollicitatiegesprek. We beschrijven hieronder de 8 meest voorkomende fouten.

Te laat komen

Het lijkt onnodig om te vermelden, maar er komen nog altijd veel mensen te laat voor hun sollicitatiegesprek. Laat je potentiële nieuwe baas zijn tijd niet verdoen en zorg dat je tien tot vijftien minuten voor je sollicitatiegesprek aanwezig bent. Ga je met het openbaar vervoer naar je sollicitatie, neem dan voor de zekerheid een bus of trein eerder zodat je wat ruimer in de tijd zit en niet hoeft te stressen. Lukt het niet om op tijd te komen? Laat het ze zo snel mogelijk weten, zodat zij kunnen beslissen om het sollicitatiegesprek door te laten gaan of te verzetten.

Foute kledingkeuze

Kom in nette kleding en verzorgd naar het sollicitatiegesprek. Welke kleding past bij de sollicitatie hangt af van het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Maar vaak zal voor de mannen een gestreken overhemd met passend colbert en goede schoenen voldoen. Voor de vrouwen zal een lange rok met panty’s, nette schoenen en een gestreken blouse vaak voldoen. Een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg er dus voor dat die eerste indruk positief is. Uit onderzoek blijkt dat recruiters in een paar seconden een beeld van je vormen. Als deze eerste indruk niet goed is, worden je kansen aanzienlijk kleiner. Dit beeld wordt voornamelijk bepaald door non-verbale eigenschappen. Het is dus naast de juiste kledingkeuze ook belangrijk dat je een positieve, open houding aanneemt.

Weinig informatie over het bedrijf paraat

Lees je voor het sollicitatiegesprek in over het bedrijf. Als je niet op de hoogte bent van de recente ontwikkelingen of de kernactiviteiten van het bedrijf, kun je nooit een succesvol sollicitatiegesprek voeren. Dus bereid jezelf goed voor op een sollicitatiegesprek en lees je in over het bedrijf op hun website. Denk ook alvast na over lastige open vragen die ze je kunnen stellen en bedenk hier de antwoorden op.

Negatief uitlaten over vorige werkgever

Een werkgever is op zoek naar een positieve kandidaat om zijn bedrijf te versterken. Klagen over je vorige werkgever brengt de sfeer naar beneden en laat je negatief over komen. Hoe vervelend je periode bij je vorige werkgever ook geëindigd is, sluit dat hoofdstuk af en neem het niet mee naar je sollicitatiegesprek.

Geen gesprek voeren

Zorg ervoor dat je sollicitatiegesprek ook daadwerkelijk een gesprek wordt. Het is logisch dat je stiltes wilt voorkomen en het gesprek op gang probeert te houden. Sla hier echter niet in door en zorg ervoor dat je niet de hele tijd aan het woord bent of dat je juist alleen maar hele korte antwoorden geeft. Zorg dus voor een middenweg, waarbij het gesprek zo natuurlijk mogelijk loopt. Laat het begin aan de werkgever, zodat hij wat over het bedrijf kan vertellen. Stel daar vragen over, waardoor je gesprekspartner merkt dat je jezelf verdiept hebt in het bedrijf. Daarbij laat je natuurlijk altijd je gesprekspartner uitpraten en je valt hem niet in de rede.

Arrogant overkomen

Een van de meest gehoorde redenen om een kandidaat af te wijzen, is dat de kandidaat arrogant is. Het is logisch dat je zo positief mogelijk probeert over te komen op een sollicitatiegesprek en dat je daarbij zo min mogelijk de focus legt op je zwaktes. Voorkom echter dat je hierin overdrijft en daardoor arrogant overkomt. Schep niet op over jezelf, maar gebruik praktijkvoorbeelden om de werkgever te laten zien wat je in je mars hebt.

Telefoon af laten gaan

Belangrijk is dat het gesprek niet door jou verstoord wordt. Zet je mobieltje dus altijd op stil, vliegtuigstand of schakel hem uit en voorkom dat het gesprek wordt verstoord door jouw telefoon. Dit is niet alleen onwijs storend maar komt daarnaast ook nog eens onprofessioneel over.

Salaris onderhandelen

Tijdens het eerste gesprek dien je indruk te maken op je potentiële werkgever. Het komt erg negatief over als je zelf begint over de hoogte van je salaris. Wacht dus tot de werkgever hierover begint. Gebeurt dit niet tijdens het eerste gesprek? Wacht dan tot een volgend gesprek om hierover te onderhandelen.

sollicitatiegesprek solliciteren