Voorkom deze valkuilen bij het opstellen van jouw cv
HomeBlogVoorkom deze valkuilen bij het opstellen van jouw cv

Voorkom deze valkuilen bij het opstellen van jouw cv

Wanneer jij solliciteert wil je opvallen en uitgenodigd worden voor een gesprek. Zorg dus dat jouw cv en motivatiebrief in orde zijn, Spelfouten, een onprofessionele foto of irrelevante informatie, recruiters komen deze slordigheden continu tegen op cv’s. Zorg dat jouw cv er tiptop uitziet. Wij zetten de grootste valkuilen op een rij zodat jij deze kunt voorkomen bij het opstellen van jouw cv.

Standaard cv opstellen

Een van de meest gemaakte fouten is het versturen van een standaard cv. Pas je cv aan op de bedrijfscultuur van je potentiële werkgever en op de functie waarnaar je solliciteert. Bedenk welke informatie relevant is en welke informatie je juist beter achterwege kunt laten. Ga je voor een zakelijke, gangbare opmaak of kies je voor iets creatiefs? Kijk vooral wat bij jou en de vacature past, alleen zo kun jij ervoor zorgen dat jouw cv eruit springt.

Fouten in grammatica, spelling en interpunctie

Controleer je cv altijd op interpunctie-, grammatica- en spelfouten. Niets is zo onprofessioneel als een cv met fouten. Laat eventueel nog een tweede persoon je cv nakijken, zodat je zeker weet dat er geen fouten in staan.

Onprofessionele foto

Over het plaatsen van een foto op je cv zijn de meningen sterk verdeeld. Moet je nou wel of niet een foto aan je cv toevoegen? Het kan in je voordeel werken, maar ook in je nadeel. Indien je bijvoorbeeld solliciteert naar een functie waarbij een representatief uiterlijk van belang is, zoals bij de functie van verkoper, kan het toevoegen van een foto in je voordeel werken. Voeg dan een professionele, zakelijke foto toe, waarbij je goed tot je recht komt. Je kunt er echter ook voor kiezen om geen foto toe te voegen, om zo de recruiter juist nieuwsgierig te maken naar de persoon achter het indrukwekkende cv en de aansprekende sollicitatiebrief. Wees er in elk geval op bedacht dat de recruiter online zelf op zoek kan gaan naar foto’s. Zorg daarom voor professionele (profiel)foto’s of scherm je profiel af voor derden.

Verkeerde volgorde opleiding, stages en werkervaring

Veel sollicitanten zetten hun opleidingen, stages en werkervaring in chronologische volgorde, met de meest recente onderaan. Dit is echter ongebruikelijk en niet verstandig. Je meest recente opleiding en werkervaring is voor je potentiële werkgever het meest relevant en het is dus erg belangrijk dat deze opvallen. Zet deze daarom altijd bovenaan.

Onduidelijke functieomschrijving

Geef altijd een duidelijke functieomschrijving bij het opsommen van je werkervaring. Het louter vermelden van de functie is onvoldoende. De functie van ‘accountmanager’ is namelijk niet bij elke werkgever hetzelfde. Omschrijf daarom duidelijk je belangrijkste werkzaamheden, zodat hierover geen misverstanden kunnen ontstaan.

Irrelevante informatie

Bedenk goed wat je wel en niet in je cv vermeldt. Verplaats je in de potentiële werkgever. Is de informatie relevant genoeg? Zo niet, laat deze informatie dan achterwege. Een werkgever is niet geïnteresseerd in de tientallen hobby’s die je hebt. Weeg zorgvuldig af welke informatie jouw profiel kracht bij zet, is het bijvoorbeeld relevant voor de werkgever om te weten welk baantje jij als veertienjarige had?

Het vermelden van negatieve zaken

Benoem op je cv nooit expliciet negatieve zaken zoals het feit dat je werkloos bent of dat je geen diploma hebt. Leg in plaats daarvan de nadruk op positieve zaken die jou als persoon aanprijzen voor de functie. Alleen zo kun je er voor zorgen dat de recruiter jou wil uitnodigen voor een gesprek waarin jij jouw cv kunt toelichten.

CV opstellen solliciteren