Tips & tricks voor het opstellen van jouw cv

Tips & tricks voor het opstellen van jouw cv

Een goed cv is erg belangrijk. Het geeft namelijk vaak de doorslag voor het bedrijf om je uit te nodigen op sollicitatiegesprek of om er toch vanaf te zien. Veel sollicitanten vinden het echter lastig om een goed cv op te stellen. Daarom helpen we jou hier graag bij door middel van tips en tricks. We laten de volgende onderdelen van het cv aan bod komen: nevenactiviteiten, talenkennis, vrije tijd/persoonlijke eigenschappen, computervaardigheden, referenties en de lay-out.

Verplaats je in je potentiële werkgever

Het is belangrijk om je, bij het opstellen van jouw cv, te verplaatsen in je potentiële werkgever. Wat is relevant voor de functie waarnaar je solliciteert en wat niet? Zet de relevante zaken in een cv van maximaal twee A4’tjes.

Nevenactiviteiten / Extra curriculaire activiteiten

Ben jij tijdens je studie actief geweest als bestuurslid van een studie- of sportvereniging? Of heb jij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan? Vermeld dit dan onder het kopje nevenactiviteiten. Over het algemeen worden nevenactiviteiten door werkgevers gewaardeerd, omdat het laat zien dat je een actief leven leidt. Vraag je echter wel steeds af of het relevant is voor de functie waarnaar je solliciteert. Zo is bestuurswerk bij een studievereniging bijna altijd relevant, terwijl vrijwilligerswerk bij een dierenasiel doorgaans een stuk minder relevant is. Denk bij nevenactiviteiten ook aan business courses en belangrijke (sport) competities.

Talenkennis

Onder het kopje talenkennis zet je de talen die je beheerst. Maar hierbij een onderscheid tussen gesproken en geschreven vaardigheden. Geef het niveau aan met behulp van classificaties, bijvoorbeeld ´moedertaal´, ´uitstekend´, ´goed´ en ´redelijk´. Er zijn ook andere classificaties te gebruiken. Houd het overzichtelijk door bijvoorbeeld een tabel te gebruiken.

Vrije tijd en persoonlijke eigenschappen

Onderscheid jezelf door een aantal persoonlijke eigenschappen te noemen die voor jou kenmerkend zijn. Verkoop jezelf alsof je een merk bent en bedenk wat jouw kernwaarden zijn. Noem er niet te veel, tussen de 3 en 5 is gemiddeld. Deze kernwaarden moet je namelijk ook kunnen benoemen met voorbeelden in een gesprek. Blijf hierbij oprecht en vermijd negatieve eigenschappen, maar prijs jezelf niet helemaal de hemel in. Pas op dat je niet in clichés vervalt. Onder dit kopje is bovendien plaats voor het noemen van enkele hobby’s. Op deze manier krijgt je potentiële werkgever een beeld van jouw persoonlijkheid.

Computervaardigheden

Kennis van Word en Internet wordt tegenwoordig als vanzelfsprekend gezien. Vermeld daarom onder het kopje computervaardigheden alle Microsoft Office programma’s onder één kopje en benoem afzonderlijk kennis van overige software en programma’s, zoals statistiekprogramma’s, ontwerpprogramma´s of programmeertalen.

Referenties

Referenties laten zien dat je niets te verbergen hebt en dat je open kaart wilt spelen. Een referent is iemand die uit ervaring toelichting kan geven over jouw functioneren. Vraag wel altijd aan deze persoon of deze het goed vindt dat je zijn of haar contactgegevens op je cv vermeldt. Vermeld bij referenties altijd de naam, het bedrijf, de functie, contactgegevens en jullie zakelijke relatie. Hoewel het niet de voorkeur heeft, kun je ook volstaan met ‘Referenties: op aanvraag’. Zorg dan wel dat je ook echt over referenties beschikt!

Lay-out

Zorg ervoor dat het geheel overzichtelijk is. Besteed daarom aandacht aan de lay-out. Zo laat je een positieve indruk achter.

Overzicht

Een goed cv begint voor recruiters bij overzicht. Is je cv onoverzichtelijk, slordig of rommelig, dan is de kans groot dat de recruiter niet eens de moeite neemt om je cv en bijbehorende sollicitatiebrief te lezen. Wees consequent in de manier van uitlijnen, je regelafstand en een leesbaar lettertype. Gebruik kopjes (groter lettertype of dikgedrukt) en witregels om het leesgemak te vergroten en zorg dat het geheel rustig en professioneel oogt. Dit betekent ook dat je geen onnodige hoofdletters moet gebruiken en dat je het gebruik van kleuren tot een minimum dient te beperken.

Creativiteit

Indien je naar een functie solliciteert waarbij creativiteit belangrijk is, kun je (enigszins) van bovenstaande regels afwijken. Probeer op een originele, creatieve manier jezelf te onderscheiden, maar zorg dat het geheel professioneel blijft. Vraag je af wat bij de bedrijfscultuur past. Hoe creatief dient je cv te zijn? Kies je alleen voor een opvallende opmaak, gebruik je een tijdlijn of maak je iets grafisch met Photoshop of InDesign?

cv solliciteren